Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

COVID 19 en het klimaat

In maart 2020 ging de wereld in lockdown. De coronacrisis haalde vliegtuigen uit de lucht, draaide fabrieken op slot en stopte mensen veilig achter hun voordeur. Deze abrupte rem op onze werk -en vervoersactiviteiten leek ook een rem te zijn op onze massale uitstoot van broeikasgassen. Zo verschenen er bijvoorbeeld foto’s uit India en China waar de voormalige smog veranderd was naar een stralend blauwe lucht1. Maar als we nu terugkijken naar afgelopen jaar, hoeveel effect heeft de coronacrisis dan werkelijk gehad op onze CO2-emissies?


Het korte antwoord is: weinig. Als we doorrekenen naar 2030, zal de temperatuur 0,01 °C lager zijn als gevolg van Covid-19.2 Hoewel we begin vorig jaar een daling van 7% in CO2-uitstoot zagen, begon de uitstoot na de eerste golf weer langzaam te stijgen, met uitzondering van een kleine dip als gevolg van de tweede golf eind 2020, waardoor we onderhand zo goed als terug zijn bij pre-corona hoeveelheden. Opvallend was zelfs een klein opwarmend effect (0,03 °C) in de lente van 2020. Fabrieken lagen stil en stootten geen aerosolen meer uit. Deze kleine deeltjes hebben normaliter een verkoelend effect omdat ze zonlicht weerkaatsen wat anders het aardoppervlak zou bereiken.

Het bovenstaande leert ons dat het tijdelijk terugschroeven van menselijke activiteit, zoals in lockdowns, geen oplossing is voor de klimaatcrisis. De negatieve economische en sociale gevolgen van Covid-19 wegen te zwaar en raken met name de kwetsbaren onder ons hard. Die 0,01 graad weegt hier simpelweg niet tegenop.

Wat we wel kunnen doen is zelf in actie komen. Ter inspiratie kan je een kijkje nemen naar de alsmaar langer wordende lijst met maatregelen op deze website, zodat je thuis of op je werk concreet aan de slag kan. Of klik op het kopje ‘toolbox’ voor meer informatie over CO2-uitstoot in Nederland.

Interesse om je aan te sluiten bij Klimaatschap? Of heb je vragen of opmerkingen? Stuur een berichtje naar contact@klimaatschap.org.

1 https://www.cnbc.com/2020/04/23/coronavirus-photos-show-effect-of-air-pollution-drops-from-global-lockdown.html

2 https://www.bbc.com/future/article/20210312-covid-19-paused-climate-emissions-but-theyre-rising-again

Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!