Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

Keep eating hamburgers


Moeten we ons consumptiegedrag veranderen om een klimaatramp te voorkomen? Of ligt de oplossing ergens anders en kunnen we rustig doorgaan met overconsumeren? Deze vragen werden voorgelegd aan John Kerry, speciaal klimaatgezant van de Amerikaanse president Joe Biden. Terechte vragen, want één gemiddelde Amerikaan stoot bijna 18 ton CO2 per jaar uit aan persoonlijke consumptie. Dat is drie keer zoveel als iemand uit China, en tien keer zo veel als iemand uit India. OXFAM noemt dit ‘carbon inequality’: de rijke 10% van de wereld is verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde uitstoot. De armste 50% is echter maar verantwoordelijk voor 10% van alle uitstoot. Meer weten? Lees hier onze maatregels ‘Rijksten ter wereld’ en ‘Consuminderen’.

Maar Kerry ziet dus de oplossing elders, en pleit dat we gewoon door kunnen gaan met ons overmatig consumptiegedrag. De redding zit in duurzame energiebronnen, zoals groene waterstof, zegt hij. Dat is de snelste manier om bij een zero emissie samenleving te komen. Deze hoopvolle afhankelijkheid van een energietransitie baseert hij op succesvoorbeelden zoals de recente vaccinatieontwikkeling, de eerste maanlanding en de uitvinding van het internet.

Technologie is de redding volgens Kerry. Maar om een zero-emissie Amerika te bereiken in 2050, moet 50% van de reductie afkomstig zijn van technologieën die nog niet bestaan. Technologische vooruitgang is zeker een belangrijke sleutel voor het klimaatprobleem, maar we kunnen niet al onze hoop inzetten op de toekomst en blind doorgaan. Positief blijven is belangrijk, maar steek niet je kop in het zand door te zeggen ‘’het komt wel goed’’. 

Kerry wil de gok wagen en wacht geduldig op de allesreddende technologie, met de kans dat deze veel te laat wordt ontdekt. Maar gelukkig kunnen we dan wel hamburgers blijven eten…

Food for thought zullen we maar zeggen.


Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!