Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

Klavertje vier no 2

In deze rubriek bespreken wij op (onregelmatige) momenten vier items: een podcast, een artikel, een documentaire of een nieuwsfeit dat ons mogelijk geluk gaat brengen in onze strijd tegen klimaatontwrichting. Veel teksten die gaan over klimaat voelen aan als een overval; weer een dreiging, nog een graadje erger en altijd zijn er verschrikkelijke gevolgen. Dan kan het vinden van een klavertje vier wat positieve energie geven. Wikipedia schrijft het volgende over dit plantje “Vooral door de betrekkelijke zeldzaamheid, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een “klavertjevier” sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Volgens een legende stelt elk deelblad iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde geluk”.

De volgende vier blaadjes die je na lezen hoop, vertrouwen, liefde en geluk kunnen brengen om de klimaatontwrichting te voorkomen.

Blaadje 1Help the planet. Op de website van het WNF vind je de volgende tekst. “Klimaatverandering en natuurverlies zijn twee kanten van dezelfde medaille – we kunnen het een niet zonder het ander aanpakken. We hebben allemaal de macht om vandaag actie te ondernemen; of het nu gaat om positieve veranderingen thuis of in ons leven, of door druk uit te oefenen op regeringen en bedrijven om hun klimaatbeloften waar te maken. Door ons te verenigen, kunnen we de natuur helpen bloeien, ons klimaat beschermen en toekomstige generaties beschermen. We hebben allemaal een rol te spelen. Dit jaar, laten we het tellen”. En dan volgen 22 manieren die je zelf kunt uitvoeren om onze aarde te helpen.  Dat is een hele rijke verzameling waar je het beste een of twee uur aan kunt besteden. Veel sportieve uitdagingen om van de natuur te genieten maar ook diverse oproepen (incluis een app) om je gedrag aan te passen als je gaat inkopen.

Opname 1. Van de WWF website, een eerste uitdaging van de 22.

 

Blaadje 2. Ooit bij het ontstaan van het heelal was er alleen waterstof en helium. Waterstof staat als nummertje 1 in het periodieke systeem (voor diegenen die zich hun scheikunde lessen nog herinneren). Nederland is een gasland, waterstof stroomt al decennia door leidingen naar uiteenlopende industrie om te gebruiken. Het kan echter bij nog veel meer processen ingezet worden; het verwarmen van gebouwen via het bestaande aardgasnet, als brandstof voor auto’s, vrachtwagens en schepen en als opslag van windenergie als er geen behoefte aan is. Er is een animatiefilmpje te vinden op Animatiefilm wat is waterstof dat het uitlegt. Het biedt een prima eerste introductie aan diegenen die meer willen begrijpen wat waterstof in de transformatie naar een klimaat neutrale samenleving kan betekenen. Het filmpje duurt 3.09 min.

Opname 2. Een moment opname uit het filmpje over waterstof – wat – is – het

 

 

Blaadje 3. In december overleed op 92-jarige leeftijd E.O. Wilson, natuurbeschermer, eminent wetenschapper en auteur van het boek de Halve Aarde. Edward Wilson behoorde samen met David Attenborough (natuurfilmer), James Lovins (van de theorie dat de aarde (Gaia) een levend organisme is) tot de drie negentig jarige reuzen die strijden voor het behoud en versterken van de natuur op onze aarde.  Wilson schreef het boek de Halve Aarde waarin hij pleit voor het uitbreiden van natuurterreinen tot 50% van de oppervlakte van de aarde. Een verrassend boek en zeer de moeite waard om te lezen. Op dit moment pleiten met een manifest voor een 30% natuur (Download het JOINT STATEMENT ON POST-2020 GLOBAL BIODIVERSITY FRAMEWORK. Niet alleen goed voor de natuur maar ook voor onze economie (https://www.campaignfornature.org/protecting-30-of-the-planet-for-nature-economic-analysis).

Tabel 1. Een foto van E.O. Wilson naast zijn recent uitgegeven boek De Halve Aarde

 

Blaadje 4.  Zondag 20 februari was er een item op de radio bij het programma Vroege Vogels over een biologische boer die geld verdiende met de opslag van koolstof in de bodem. De term die de interviewer hiervoor gebruikte was ‘Carbon Farming’. Voor sommige een verrassend onderwerp geld verdienen met het opslaan van koolstof. Verrassend ook omdat koolstof van cruciale betekenis is voor boeren om überhaupt gewassen te telen en vee te houden.

Als je nu door het agrarisch landschap rijdt zie je veel geploegde velden die braak liggen. De gevolgen van dit ploegen (en andere grondbewerkingen) is dat na een aantal jaren het bodemleven (als schimmels, wormen, bacteriën en virussen) verdwijnen en dat koolstof ‘ontsnapt’. Een stroming in de landbouw onder de naam regeneratieve landbouw pleit al enige jaren voor het stoppen met grondbewerkingen. De grond altijd bedekt houden met gewassen, stoppen met kunstmest en beperken van het gebruik van bestrijdingsmiddelen horen daar dan ook bij. Dat levert ondernemers o.a. behoorlijke kostenbesparingen op, de bodemdiversiteit neemt toe en je doet  dus aan ‘Carbon Farming’ wat geld kan opleveren. Een Amerikaanse boer Gabe Brown die al ruim dertig jaar deze vorm van landbouw beoefend heeft zijn ervaringen op papier gezet onder de titel “Dirt to soil’. Hij verzorgt ook al jaren lezingen die je op YouTube kunt vinden en die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken.

Tabel 2. Amerikaanse boer Gabe Brown over regeneratieve landbouw op schrift en You Tube

Figuur 1. De Koolstofcyclus in de bodem weergegeven

Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!