Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

Introductie

De gebouwde omgeving is direct verantwoordelijk voor 13% van de CO2 uitstoot, hoofdzakelijk als gevolg van het verbanden van aardgas voor verwarming.

Auteurs

Document

Versie 1.0
Datum 25 juni 2021

Introductie en kerncijfers

De gebouwde omgeving is direct verantwoordelijk voor 13% van de CO2 uitstoot, hoofdzakelijk als gevolg van het verbanden van aardgas voor verwarming. Indirect komt hier nog een flink deel bovenop als gevolg van het gebruik van elektriciteit. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in zonnepanelen op daken van gebouwen. Met name bij laagbouw is het hierdoor mogelijk energieneutrale gebouwen op te leveren. Bij hoogbouw is dat nog niet mogelijk, immers het dakoppervlak bij hoogbouw is relatief klein. Door zonnepanelen niet alleen op het dak te plaatsen maar ook in de gevel te verwerken ontstaan er mogelijkheden om meer energie op te wekken. Voor hoogbouw betekent dit een stap in de richting van energieneutraal, voor laagbouw kan dit in combinatie met zonnepanelen op het dak leiden tot energieproducerende gebouwen.

De oplossing, kosten en rendement

Een zonnepaneel in Nederland heeft het hoogste rendement als deze precies op het zuiden is georiënteerd en een helling heeft van ca. 35 graden. Panelen lijken dan enigszins plat op het dak te liggen.

Er zijn veel tools waarmee het rendement van zonnepanelen bij andere oriëntaties en hellingshoeken bepaald kan worden, onder andere figuur 1. Voor een paneel met oriëntatie op het zuiden dat verticaal wordt opgehangen is het rendement 71% t.o.v. de optimale situatie. Dat neemt uiteraard verder af als het paneel meer op het oosten of westen gericht wordt. Bij de oriëntatie zuidoost of zuidwest is het rendement echter nog steeds 65 – 70%.

Figuur 1.

Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!