Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

Introductie

We nemen je graag mee in de wereld waar lopen en fietsen het nieuwe normaal is. Hoe ziet de huidige situatie in Den Bosch en de rest van Nederland eruit? En nog veel belangrijker, hoe zou deze situatie eruit kunnen zien? Waarom is het zo belangrijk dat de huidige situatie veranderd? We nemen je graag mee in een aantal antwoorden op deze vragen.

Auteurs

Sofie van Heeswijk
Myreen Sleddens

Introductie en kerncijfers

Aandeel uitstoot broeikasgassen
Mobiliteit is verantwoordelijk voor 19% van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2019. Dit is gelijk aan 35 megaton CO2-equivalent. Wegverkeer is hiervan de grootste veroorzaker en hieronder vallen personenauto’s die 50% (17,6 megaton CO2-equivalent) van de totale mobiliteit sector uitstoten. Dit is 9,6% van de totale uitstoot van broeikasgassen [bron CBS].

Aantal reizigerskilometers
Een inwoner van Nederland legt gemiddeld ruim 10.000 reizigerskilometer per jaar af in eigen land. Het grootste deel hiervan, 30 %, wordt afgelegd om van en naar het werk te gaan. Nederlanders reizen gemiddeld 29,11 km per dag [bron CBS].

In totaal leggen alle Nederlandse inwoners samen gemiddeld dagelijks 9000 kilometer af om van en naar werk te gaan. Hiervan wordt meer dan driekwart afgelegd met de auto als bestuurder. De onderstaande grafiek en tabel geven de verplaatsingen van en naar werk aan over verschillende afstandscategorieën weer. De fiets wordt beduidend minder gebruikt, maar voor korte afstanden is de fiets wel favoriet. Daarnaast worden afstanden tot 1 km 50% lopend afgelegd, terwijl dit bij 1 tot 3,7 km nog maar 7% is. Bovendien kiest 36% voor de auto voor afstanden tussen de 1 tot 7,5 km, terwijl dit korte afstanden zijn. Deze afstanden zouden gemakkelijk met de fiets kunnen worden afgelegd of met een ander duurzaam vervoersmiddel. Tevens wordt het openbaar vervoer zoals de trein, bus, tram en metro ook zeer weinig gebuikt voor grotere afstanden [bron CBS][bron CBS].

Verplaatsingen van en naar het werk naar afstand 2016

Uitdaging

Zoals gezegd stoten personenauto’s een groot deel van de CO2 uit en de uitdaging is om minder gebruik te maken van de auto. In de sector van verplaatsingen van en naar werk is hier volgens ons nog veel te winnen en kan de overstap naar duurzamere alternatieven makkelijk gemaakt worden.

Disclaimer

We vinden het geen oplossing om gebruik te maken van een elektrische auto. We nemen als voorbeeld de Polestar 2: Uit analyses blijkt dat de Polestar 2 een CO2-voetafdruk heeft van 26 ton bij het verlaten van de fabriek. De elektrische auto heeft daardoor een grotere impact op het klimaat dan een Volvo XC 40 met een benzinemotor. Volgens de fabrikant komt dit voornamelijk door het energie-intensieve productieproces van de batterij waarop de elektrische auto rijdt. Pas na 50 duizend kilometer rijden overschrijdt een auto op fossiele brandstof de elektrische auto, mits geladen op groene stroom, in de totale koolstofdioxine-uitstoot [5]. In dit onderzoek kijken we dus naar de voordelen die lopen en fietsen opleveren.

Download

Op Klimaatschap.org hebben we slechts een deel van het volledige rapport geplaatst.
Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u hier het volledige artikel inclusief bronvermeldingen downloaden.

Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!