Ga naar hoofdinhoud
contact@klimaatschap.org

Weet wat je drinkt

Water, thee, koffie(variaties) en frisdrank zijn de meest gedronken dranken door Nederlanders Hoe gezond zijn deze dranken eigenlijk voor ons en voor de wereld?

Om te beginnen, er zit best wat verschil in de uitstoot van populaire dranken. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid aan toevoegingen aan de vorm van drinken of de manier waarop je het koopt, zoals in een flesje of blikje. De vergelijking ziet er als volgt uit:


Figuur 1: Gram CO₂ uitstoot per liter van populaire dranken (1;2;4;5;6;9;12)

In vergelijking met voedsel moet toegegeven worden dat de uitstoot meevalt. In onderlinge vergelijking vallen de uitstootverschillen niet mee. Zo staat het drinken van 1 liter latte of frisdrank bijvoorbeeld gelijk aan ongeveer 1500 liter kraanwater! Hierbij springt het kraanwater er dan ook wel het meeste uit. 

Een leven waarin je alleen maar kraanwater zou drinken klinkt als iets te veel van het goede.. Hoe zou je uitstoot er dus uitzien als je de bovenstaande drinkt volgens aanraden van het voedingscentrum en hoe staat dit in vergelijking met ons huidige drinkpatroon?

Stand van zaken
Figuur 2: Huidige consumptie van dranken (3;7;8;10;11)

Figuur 3: Gewenste situatie volgens voedingscentrum (7;13;14;15)

We drinken momenteel 2,8 liter per dag van de bovengenoemde dranken met een gemiddelde liter uitstoot van 170 gram CO₂. In de gewenste situatie drinken we ongeveer 3 liter per dag met een uitstoot van 61,4 gram CO₂ per liter. 

Drinken volgens advies van het voedingscentrum is dus zowel gezond voor ons zelf als voor de wereld. Of het de moeite waard is om je dagelijkse lievelingsdrankjes te laten staan is maar de vraag. Waarschijnlijk is het antwoord hier op ‘nee’. Wel kan het een extra reden zijn om zo nu en dan bewust bijvoorbeeld een glas water in plaats van glas frisdrank te drinken.

Back To Top
Feedback
Feedback
Suggesties? Laat het ons weten!
Volgende
Laat je e-mailadres achter. (niet verplicht)
Terug
Verzend
Dank voor je feedback!